Tuesday, October 20, 2015

Kek Gula Hangus


Bahan-Bahan :
1 cawan gula
1 cawan air panas
1 cawan tepung gandum
1 cawan susu pekat
2 sudu kecil soda bikarbonat
4 biji telur
2 camca besar mentega
Cara membuat:
1.Masak gula dengan api sederhana hingga hangus atau kekuningan.
2.Masukkan air panas dan kacau hingga cair. Berhati-hati semasa masukkan air, sebab gula tu akan meletup-letup (tutup periuk untuk elakkan terkena percikan).
3.Kemudian masukkan mentega dan sejukkan.
4.Pukul telur sehingga kembang dan pekat , masukkan susu pekat dan kacau sebati.
5.Ayak tepung dan soda bikarbonat (masukkan sedikit demi sedikit).
6.Akhir sekali, masukkan masukkan esen vanila dan kacau rata (perap adunan selama 3-4 jam).
7.Bakar dengan api sederhana antara 160c – 180c selama 45 minit – 1 jam.

No comments:

Post a Comment